SubpageBanner FreshmenQnA

SYA Project將Q&A轉交相關部門檢查答案係唔係準確無誤,但同學參考吓好啦,唔好當係100%準! 如果有咩問題,建議大家直接聯絡所屬學系或相關部門,佢地會為你提供最標準嘅答案。

每個sem 同學最多可以讀21 credit。如果獲得學系或學院批准,就可以超過21 credit。

根據收集到嘅資料,有唔少SYA同學嘅Sem 1時間表都已經有5-7科pre-assign。如果遇到問題,建議同學可以搵Academic Advising Officer商討學業計劃。

理論上只要唔超過上限(每個學期21 Cred),就可以自由安排修讀科目嘅數目,但越多科工作量就會越高,同埋可以留意返每科個level (即係科目縮寫後第一個數字),理論上越高level個程度就會越高,所以都係因應喜好同能力衡量返。

基本上同學可以選擇任何科目,挑戰程度較高嘅主修科目、CAR、Service Learning都可以。及早完成GUR,日後安排進度會有更大彈性。

兩樣都得,但科目選擇就比Sem 1同Sem 2少,而且唔可以係同一個Summer Sem到完成兩科。

同學讀Summer Sem係唔需要交學費。到時同學跟住時間表Reg科就得。

建議主修科目跟返PRD嘅建議去Reg,因為其他Semester未必有開相關嘅科,而GUR嘅科(CAR、SL等)可以因應自己喜好同能力自行安排。

唔係。延遲畢業需要有一個極具說服力嘅理由,例如長期疾病或海外工作。好明顯主動drop哂所有必修科目唔係一個有說服力嘅原因,所以真係唔好拎自己個大學學位挑戰defer。詳情就要睇返Student Handbook第4章的相關部分。

同學可以自行決定幾時讀Service Learning (服務學習) 科目。PRD 為參考資料,同學可以自行安排學習進度,而大部分一個學期嘅SL 都會留係香港,而橫跨兩個學期大部分需要出國。如果同學希望參加海外服務學習,記得及早計劃。同學如果想知道Service Learning 有咩科可以揀,就請瀏覽服務學習及領導才能發展處網頁嘅Subjects on Offer,同埋可以係開sem後參加Information Session for Service-Learning Subjects without Pre-selection of Students,到時會有相關人士講解每科SL 嘅詳情同注意事項。

部分正確。橫跨兩個Sem嘅Ser Learn會佔用Sem 1加Sem 2或者Sem 2加Summer Sem。前者會係Sem 2內完成服務,而後者會係7月中完成。Ser Learn唔單止做服務,仲包括事前計劃同準備工作。所以如果同學有意報讀橫誇Sem 2同Summer Sem嘅Ser Learn,就最好搵7月尾開始嘅實習。如果真係冇辦法,同學可以選擇為期一個Sem嘅科目,方便自己安排上堂時間。留意返為期一個Sem嘅科目大機會要預留課前、課後嘅30分鐘甚至更多嘅出行時間。詳情可以留意嗰科嘅Subject Description Form。

最後更新日期: 25/07/2023

Back to FAQ page