SubpageBanner FreshmenQnA

SYA Project將Q&A轉交相關部門檢查答案係唔係準確無誤,但同學參考吓好啦,唔好當係100%準! 如果有咩問題,建議大家直接聯絡所屬學系或相關部門,佢地會為你提供最標準嘅答案。

Subject Exemption (Reference checklist 代號為Z) 代表學系已經豁免同學修讀該科,但需要修讀其他科目以滿足畢業學分要求。而Credit Transfer (Reference checklist 代號為T) 代表學系承認同學過往喺其他院校修讀過嘅學分,大學提供嘅相關科目將獲得豁免,直接扣減畢業所需要嘅學分。所以,同學一定要留意自己的Reference Checklist,而同學可登入eStudent,揀Study Information,再選擇Reference Checklist。如果同學有咩唔清楚,請聯絡學系跟進。

如果同學獲批Subject Exemption,可以自由選修其他科。記住SYA同學必需修讀最少60學分。有關學分要求,同學可以參閱本科生學務處(OUS)有關SYA同學課程結構網頁

唔係,除非學系另有安排,否則同學記住自己盡快準備好相關證明,喺eStudent申請。

同學可以上eStudent,喺Application form度選擇(AR41C) Credit Transfer,填返想做credit transfer嘅科目,同喺大專讀咗嘅科目嘅資料,連同相關證明文件(例如: 成績表、科目簡介、期未功課),遞交申請。詳情可以參閱學分轉移和科目豁免指南(英文版)

學系需要14日做批核,如果14日後仲未收到結果,可以聯絡學系。

截止日期係同學入學第一年Sem 1 Add/Drop Period嘅最後一日,過期就唔會再做審批。想提提大家,由於學系需時處理大家嘅申請,所以盡快喺eStudent交表。除非學系有特別安排,否則同學應該盡快遞交申請。如果太遲交,學系需要14日做批核,而Add/Drop Period又過咗,影響學習大計就唔好啦。如果同學想知道更多有關Credit Transfer嘅資料,同學可以睇PolyU嘅學生手冊第5章的相關部分。

根據大學規定,SYA同學係冇得credit transfer CAR科同Service-learning。同學可以嘗試credit transfer DSR (主修科目),另外需要額外讀英文LCR嘅同學都可以嘗試用IELTS成績申請credit transfer。

唔會。同學需要於eStudent完成網上表格(AR41C) Credit Transfer,並提交相關證明(例如: 成績表及科目、課程科目大綱)俾學系批核。SYA Project有向唔同收集咗過後credit transfer嘅記錄,同學可以上CICIS Credit Transfer Search,用自己個pathway(大專同大學課程)搜尋,Subject-to-subject Credit Transfer嗰部份會列出曾經成功credit transfer嘅科目同所需最低成績。留意返,CICIS上嘅資料都係過往記錄,只作參考之用,學系有最終決定權。

如果有呢個情況,建議同學要電郵課程內容同成績表俾學系考慮,因為即使科目名稱相同,但內容、程度、課時、考評模式等等因素都會影響審批。

正確,同學畢業後份Transcript會寫明同學已經完成所有科目。

唔會。根據PolyU對SYA同學嘅畢業要求,無論同學成功Credit Transfer到幾多科,都需要完成最低學分要求(60學分)先可以畢業。不過獲批的話你會有更多空間去讀其他科。如果同學Trans到好多科,每個Sem(學期)都最少要讀9 Cred,咁先至係Full-time Student。

最後更新日期: 02/08/2023

Back to FAQ page