「漢文化圈」── 日本九州

Collaborations

final Historical Exploration to JPWeb banner1000x430
  • 日期

2023年12月19日 - 2024年1月10日

• 主辦單位

文化推廣委員會

• 時間

• 地點

香港理工大學蔣震劇院

「漢文化圈」── 日本九州

丁新豹博士
香港理工大學藝術家聯盟成員
香港理工大學駐校歷史學者
香港歷史博物館前總館長

講座:
2023 年 12 月 19 日(星期二), 7 pm
香港理工大學蔣震劇院

歷史考察:
2024 年 1 月 5 日 – 1 月 10 日(星期五 – 三)

重點: 探索日本古代文明的起源,以及與中國文化的關係
建議考察地點(待確認):  九州:福岡、唐津(遣唐使出發的地方、日本鎖國後唯一開放給荷蘭人和華人貿易的港口)、平戶(日本鎖國前主要國際貿易港)、長崎(唐人街)等

Important Notes

1. The programme will be conducted in Cantonese.
    2. PolyU students, staff and alumni are welcome to attend the Talk.
    3. Each successful applicant is allowed to register for a maximum of two tickets of the Talk. Free admission. First-come, first-served.
    4. The Historical Exploration is for PolyU full-time students of UGC-funded programmes and full-time staff only. Limited places are available on a first-come, first-served basis.
    5. For the Historical Exploration, priority will be given to the successful applicants who attend the Talk hosted by Dr Ting on 19 December 2023.
    6. A fee is required for the Historical Exploration.
    7. Videos and photos will be taken during the Programme for PolyU’s archival or promotional purposes.

Enrol now: https://polyu.hk/SuzPr
Successful applicants will be notified by email individually on a first-come, first-served basis.

丁新豹博士, BBS 簡歷

丁新豹博士出生於廣州,1974年獲香港大學文學士(榮譽)學位,主修歷史。1979年和1989年考取哲學碩士及哲學博士學位。1995至2007年間擔任香港歷史博物館總館長,任內負責策劃籌建香港歷史博物館新館、香港海防博物館、孫中山紀念館。

丁博士自2007年在政府退休後仍擔任許多公職、榮譽職務,及多間大學的客席教授,包括香港理工大學文化推廣委員會委員及大學院士、香港中文大學歷史系比較及公眾歷史研究中心客席教授及名譽高級研究員、香港大學中文學院名譽教授、香港城市大學中文及歷史學系顧問委員會校外委員、嶺南大學歷史科委員會委員、康樂及文化事務署博物館專家顧問及博物館諮詢委員會委員、衞奕信勳爵文物信託受託人委員會成員、香港大學名譽大學院士、香港教育大學榮譽院士、皇家亞洲學會香港名譽院士、香港地方志辦公室副主任、香港故宮文化博物館有限公司董事局成員。丁博士亦為本港及中國多所博物館的名譽顧問或理事。香港特區政府於2019年頒授銅紫荊星章予丁博士,表彰其在博物館管理的卓越成就以及作為歷史學者的畢生貢獻。

丁博士的研究興趣廣泛,包括香港史、澳門史、廣州史、華僑史、孫文與香港、中國貿易繪畫。迄今已出版逾十本著作,其中《善與人同︰與香港同步成長的東華三院》及《香江有幸埋忠骨︰長眠香港與辛亥革命有關人物》分別榮獲第四屆及第五屆「香港書獎」。