SKLChiroSince its inception in 2010, the research of the State Key Laboratory of Chirosciences has been focused on organic synthesis, catalysis and chemical biology. There are three major objectives:

  1. Synthesis of and method development for novel chiral compounds and natural products;
  2. Research and development on pharmaceuticals and health products;
  3. Explore and develop new molecular techniques for drug discovery.

The laboratory will strive for the following goals in the coming years:

  1. To conduct world-class in chirosciences and chemical biology;
  2. To nurture outstanding young scientist;
  3. To enhance knowledge and technology transfer for the chemical and pharmaceutical industry.

香港理工大学应用生物及化学科技学系在化学和生物学跨学科的领域上有着悠久的历史。
1994年,为了加強香港与內地学术机构合作,陈新滋教授在理大成立了手性技术开放实验室。
2001年到2009年期间, 在香港研究资助局大力支持下,药物开发与合成分子技术研究所成立了。
2010年年底,获国家科学技术部批准,理工大学成立了手性科学国家重点实验室。手性科学国家重点实验室并与中科院上海有机所生命有机国家重点实验室为伙伴实验室。 並在2011 年中提交了手性科学国家重点实验室成立计划。

香港理工大学手性科学国家重点实验室自2010年成立以来,一直专注于有机合成和催化,化学生物学以及相关的诊断学等方面的研究课题。我们实验室订立的研究目标主要有以下三项:
(1)研究合成新型手性化合物和手性天然产物以及生物化合物的新技术;
(2)研发用于提高医疗,降低毒性,保健和新型药物制剂;
(3)探索和开发新型分子技术用于药物和医疗保健产品的研发。

我们实验室在未来的发展领域将包括以下几个方面:
(1) 有机合成及催化,尤其是手性分子和一些天然产物的合成以及催化合成;
(2) 发现和筛选候选药物,包括合成的化合物,天然产物及中药里的有效成分;
(3) 研究小分子和生物体系的相互作用;
(4) 发展小分子和生物分子作用的研究方法,研究生物过程。

手性科学国家重点实验室在未来几年将努力达成以下预期的目标:
(1) 建成世界级的手性科学和化学生物学研究实验室;
(2) 培养该领域年轻的优秀研究人才;
(3) 通过提升,宣传和技术转让,在制药工业领域产生经济效益。


Contact Us

State Key Laboratory of Chirosciences
The Hong Kong Polytechnic University
Hung Hom, Kowloon, Hong Kong

Phone: (852) 3400 3977
Fax: (852) 2362 2578
E-mail: kwok-yin.wong@polyu.edu.hk

香港九龙红磡
香港理工大学
手性科学国家重点实验室

电话 : (852) 3400 3977
传真 : (852) 2362 2578
电邮 : kwok-yin.wong@polyu.edu.hk